Linsey Evans Garden Design

Portfolio/Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire

<-- Portfolio Index

This steeply sloping garden in Gerrards Cross, Bucks had been terraced many years ago, but was looking dated, tired and overgrown. There is a drop of 3m from the top of the garden down to the house. The inside of the house had been given a contemporary makeover and the clients wished to update the garden with a clean, contemporary look.

The brief was to create a flat lawn at the top of the garden, to provide a large lower courtyard and a gentle route up the garden. The clients wanted to reduce the amount of planting so that they could spend more time enjoying the garden and less time gardening. A space for a barbeque was requested as well as screening from the neighbours' upstairs windows.

The lower terrace is a true outdoor room. It is enclosed on three sides by rendered blockwork walls which also form the retaining walls for the first level of raised planting. It is large enough to accommodate two sizeable rattan sofas and a large dining table. The terrace area is contemporary and formal, and has a great sense of enclosure and privacy. There is a herb garden whose retaining wall functions as an informal seat adjacent to the chunky pergola which screens the BBQ area.

A new lawn was created on the top terrace and is enclosed by a Hornbeam hedge, some scented climbers and a fan trained Garrya Elliptica. It is retained using railway sleepers which were used throughout the garden to keep the build costs down and minimise the impact of the large number of retaining walls required to create the garden. Planting and hard landscaping were deliberately kept to a minimum on the lawn terrace as the client asked specifically for a large, uninterrupted lawn area.

The pergola used to screen the BBQ area is deliberately chunky. Bold structures and strong geometric shapes stop the eye and focus attention inside the garden, giving the feeling of seclusion. The whole pergola has been painted black. It is softened by some planters with box balls and climbers. It is not intended that the plants will completely smother the pergola, it is intended that the structure should remain visible.

Steps lead from the patio terrace to the first raised level. Thereafter, a winding ramp leads up through planted borders to the top lawn level. The sides of the pathway are retained with railway sleepers and it is paved with self-binding gravel.

The planting had to take account of the garden's aspect & very shady on one side and very hot and sunny on the other. There is a mini parterre on the border at the back of the courtyard terrace that gives year round interest and formality to the entertaining area. Otherwise, the planting is designed to be either highly shade tolerant, or suitable for a hot sunny site. Because this has led to a slightly diverse planting scheme key plants that will tolerate either sun or shade have been used tie all the planting together, such as Brunnera Jack Frost, Pennisetum villosum, Heuchera Obsidian, and Epimedium Frohnleiten.

Don't forget - Click on an image to see a larger version. You can open multiple images and move them anywhere on the page.

Before

Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire
 
Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire
 
 
 
 

After

Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire
 
Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire Steeply Sloping Contemporary Garden, Gerrards Cross, Berkshire

<-- Portfolio Index

Remodeling and Home Design

badge
Linsey Evans Contemporary Landscape Garden Design - Berkshire, Surrey, Buckinghamshire, London, Hampshire. t. 01344 442944 m. 07901 852731 Mail Me
Follow me on TWITTER